Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 11-03-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ana Alina Costache
Titlul articolului: Horia Grama despre arborarea steagurilor: „Legea ar trebui corectată”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/horia-grama-despre-arborarea-steagurilor-legea-ar-trebui-corectata/


Deputatul PSD Covasna Horia Grama susține că arborarea ostentativă a steagului secuiesc nu este normală, legea trebuind să fie corectată, în acest sens.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, deputatul Horia Grama a atins subiectul mult discutat în ultima perioadă, cel al arborării steagului secuiesc. Deputatul consideră că legea ar trebui corectată, astfel încât să se reglementeze mai bine ce steaguri pot fi arborate în spațiile publice.„Există o lacună legislativă. Legea spune că nu e voie să arborezi steagurile altor state. Steagul secuiesc nu este steagul altui stat. (...) Pe de o parte, există o stare de fapt, în care, localitățile şi județele din țară au steme, dar nu au dreptul prin lege să aibă steag, pentru că legea nu prevede steag, iar multe județe au și steag, nu doar cele de aici (...) Atunci, părerea mea este că trebuie corectată legea. În această privință, am solicitat domnului ministru Dragnea (n.r. ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale) și am vorbit și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Zgonea, să amendăm și să corectăm legea, astfel încât să reglementăm mai bine aceste chestiuni", a declarat, vineri, deputatul Horia Grama. Acesta a precizat că a sesizat că există o exacerbare a arborării steagurilor, care „în realitate nu face decât rău acestei zone" și „induce în opinia publică românească senzația că aici e o zonă de potențiale conflicte".Horia Grama a precizat că, în opinia sa, rezolvarea cea mai bună este, totuși, ca primarii maghiari, care au arborat steagul secuiesc să înțeleagă că „nu e spre binele lor toată tevatura aceasta (...)" .„Eu zic că prin lege  trebuie să se reglementeze ce se poate pune și ce nu se poate pune pe o primărie. Eu sunt de părere că steagul României obligatoriu trebuie să fie pus şi steagul Uniunii Europene. Cei care au steme proprii pot avea și un steag, dar care să cuprindă stema localității, nu altceva. Steagul secuiesc reprezintă ceva mai mult, și bineînțeles că e legat de așa-zisul Ținut Secuiesc, de autonomie, care nu este conform Constituției. Iată de ce nu mi se pare normală afișarea ostentativă a acestui steag. Steagul secuiesc nu e  un steag al județului și reprezintă pentru noi, românii, o chestiune care ne deranjează. Noi nu suntem de acord, în general, comunitatea românească nu e de acord cu autonomii teritoriale pe criterii etnice", a încheiat Horia Grama.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.